Žít zdravěji znamená žít lépe.

Co je to energie a jak ji umíme získat?


Přechod na zimní čas nám sice umožnil spát o hodinu déle, ale automaticky to neznamená, že máme i více energie. Jinak, zamysleli jste někdy nad tím, co to ta energie vlastně je a jak ji umíme získat?

 

Všechny živé organismy potřebují energii na základní životní činnosti jako jsou pohyb, růst a zachování svojí teploty.


Našim nejdůležitějším dodavatelem energie je jídlo. Tělo přeměňuje chemickou energii z jídla (metabolizuje) na:


tepelnou energii,

mechanickou energii, která nám pomáhá pohybovat se a nechává pracovat naše srdce a svaly,

elektrickou energii v našich nervech, která nám pomáhá myslet a reagovat na podněty jako jsou teplo anebo bolest. 

Každý člověk potřebuje určité množství energie na základě svojí aktivity. Jestliže člověk přijme víc tuků a sacharidů jako potřebuje, uchovávají se v těle, takže jejich energii je možné využít v budoucnosti. 


Jak organismus tvoří energii?


Existují tři skupiny chemických látek v potravinách, které jsou zdrojem energie: 


sacharidy (cukry), 

tuky (jde o nejkoncentrovanější zdroj energie pro naše tělo),

bílkoviny.

Pokud bych šla více do odborného výkladu, tak místem tvorby energie v buňkách jsou malé organely – mitochondrie. Ty se označují jako elektrárna buněk. Tento společný název pochází z jejich důležité funkce, kterou je produkce adenozin trifosfátu (ATP), co je forma energie, kterou může buňka využít. 


Tvorba energie je složitý proces, který vyžaduje kromě hlavních zdrojů důležité kofaktory: např. koenzym Q10, L-karnitin, vitamíny (především skupiny B). Karnitin přenáší mastné kyseliny do mitochondrie, kde je pomocí koenzymu Q 10 přeměňuje na životodárnou energii pro buňky.


Vzniklou energii organismus potřebuje na biosyntézu látek, ale i na růst, pohyb a pod. a zbytek se uvolňuje do prostředí v podobě tepla. 


Jak se nabít energií


Po dostatečném spánku se náš organismus dokáže lehčeji nabít energií, protože všechny pochody v našem těle byli během spánku v klidovém režimu.


Nejlépe hned zrána uděláme, když se napijeme, protože naše tělo je po spánku částečně dehydratované a to brání správnému fungování biochemických procesů. Ideální je „nastartovat“ organismus nápojem se širokým spektrem živin, avšak klíčový je obsah vitamínů skupiny B. Při jejich nedostatku vázne tvorba energie, jako i stav psychiky, co vede k únavě. Hlavně  období zvýšené fyzické anebo psychické zátěže vitamíny B dokážou zvýšit hladinu energie a prispět k správné funkci nervového systému tím, že potláčejí úzkost, depresi, podrážděnost a nervozitu. Ideální je, když jsou v kombinaci s vitamínem C a E, hořčíkem a draslíkem.


Bez dostatku vitamínů a ostatních mikronutrientů například vázne látková přeměna, aktivita enzymů není dost výkonná, procesy detoxikace jsou zpomalené a dostavuje se únava. Vhodný výživový doplněk může tento stav zlepšit a podpořit v buňkách tvorbu energie i pomocí takových látek jako jsou korejský ženšen nebo ginkgo biloba.