Žít zdravěji znamená žít lépe.

Co všechno ješte potřebujeme pro dobití (se) energií


Už v minulém článku jsme si psali, že každá buňka v našem těle potřebuje pro svou činnost energii. Hlavními zdroji pro její tvorbu jsou makroživiny - bílkoviny, sacharidy a tuky, avšak při jejich metabolismu a konečné přeměně na energii (v mitochondriích) jsou nezbytné mikroživiny (vitamíny, minerální látky a stopové prvky).

 

Moderní výživové doplňky se snaží dodat do organismu nejen tyto klíčové složky, ale na základě novějších poznatků vědy a výzkumu zaměřují pozornost i na méně známé složky. A ty by jsem vám ráda představila v tomto článku.


Kyselina jablečná (malic acid) – vyrábějí ji všechny živé organismy, prináší nejen příjemnou kyselou chuť ovoce, ale především podporuje detoxikaci, zlepšuje trávení a přeměnou na sacharidy dodává přímo energii. 


Aminokyseliny L- glutamin a L-taurin dodávají energii zejména svalovým buňkám a ve spolupráci s kofeinem se jejich efekt znásobuje. 


L-karnitin přenáší volné mastné kyseliny do mitochondrií a za spolupůsobení koenzymu Q10 je  přeměňuje na energii. 


Zelený čaj (listy) obsahuje kofein a bioflavonoidy (catechin, theanin), které kromě antioxidační a antibakteriální aktivity působí i jako spalovače tuků. Kromě toho v listech zeleného čaje najdeme i minerální látky,zejména mangan, draslík a vápník.


Zelené kávové zrna dodávají buňkám energii zejména prostřednictvím spalování tuků, stimulací krevního oběhu a podporou detoxikace. 


Dnes už známý korejský ženšen obsahuje především saponiny- ginsenosidy, které podporují rovnováhu všech životních funkcí. Z energetického hlediska je najdůležitější jeho podpora činnosti mozkových buněk (fyzického i duševního výkonu). Podporuje paměť, soustředění a schopnost učení. Zároveň zlepšuje imunitu a krevní oběh. Zpomaluje stárnutí buněk a pomáhá zvládat stres.