Žít zdravěji znamená žít lépe.

INULÍN

VLÁKNINA PRO NAŠE ZDRAVÍ


V minulosti byl význam vlákniny pro naše zdraví mnoha odborníky zatracován, pro jeho téměř nulovou výživovou hodnotu. Postupem času se však jejich pohled na význam vlákniny ve stravě změnil a dnes dokonce doporučují denní dávky pro ženy 25, pro muže až 38 gramů vlákniny denně. Je to zejména pro její benefit pro trávicí systém a prevenci rakoviny tlustého střeva.

Vlákninu můžeme rozdělit do dvou skupin: na nerozpustnou a rozpustnou.

INULÍN je rozpustná rostlinná vláknina, nachází se v ovoci, zelenině i v obilovinách a z hlediska chemického složení je to polysacharid. Skládá se z řetězce molekul fruktózy, nezvyšuje však hladinu cukru v krvi (jeho glykemický index je blízký nule) a má téměř nulovou kalorickou hodnotu. INULÍN prochází naším trávicím traktem v podstatě nezměněn až do tlustého střeva, kde začíná jeho role. Odolává agresivním žaludečním kyselinám a trávicím enzymům. Na rozdíl od jiných druhů vlákniny, které jsou nestravitelné, je INULÍN plně fermentován (stráven) v tlustém střevě pomocí střevní mikroflóry. Jako zdroj živin jej umí selektivně zužitkovat právě tělu prospěšné bifidobakterie a laktobacily, čímž se zvyšuje jejich počet na úkor škodlivých patogenních mikroorganismů (tzv. pre-biotický efekt). Jinými slovy – INULÍN je významné prebiotikum.

Zdravá střevní mikroflóra je nezbytná pro správné fungování imunitního systému, pro produkci některých vitamínů (např. B12), produkty jejich fermentace pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mají důležitou roli při ochraně před rakovinou tlustého střeva a zvyšují absorpci vápníku z potravin a jeho biovyužitelnost. INULÍN svým působením také snižuje čas, který stráví potrava v našem trávicím traktu (aby nám potrava ve střevech „nehnila“) a také zvětšuje objem a pravidelnost stolice.

Význam INULÍNU pro organismus :

  • Příznivý vliv na trávení
  • Prevence zácpy
  • Významné prebiotikum (podpora střevního mikrobiomu)
  • Pomoc při vstřebávání vápníku a hořčíku
  • Podpora imunity
  • Prevence nádorových onemocnění trávicího traktu
  • Podpora při úpravě hmotnosti
  • Detoxikace organismu

INULÍN je součástí výživového doplňku VIANUTRA:

PROBIOTICS PREBIOTICS ENZYMES

kde působí v úzké synergii s probiotickými kmeny (Probiotic MIX Tyndal 100B) a pro trávení nejdůležitějšími enzymy (patentovaná směs DigeZyme).