Žít zdravěji znamená žít lépe.

Jak se na podzim udržet v kondici

Podzim je časem rozloučení s teplem a příchodem chladného počasí. Dny se zkracují, noci prodlužují a s každým novým dnem je to citelnější.


Podzimní počasí přináší s úbytkem slunečního záření a tepla období zvýšené únavy a větší míry stresu. I když se těmto změnám přírody bránit nemůžeme, můžeme výrazně ovlivnit to, jak na nás tyto změny budou dopadat a jak se budeme cítit. Sychravé počasí v mnohých z nás vzbuzuje nutkání zabalit se do deky s šálkem teplého čaje a relaxovat u oblíbeného pořadu v televizi. Na tom není nic špatného do té doby, dokud je sezení dostatečně kompenzováno nějakou pohybovou aktivitou. 

 

Jaké aktivity v tomto období zvolit? 


Nejjednodušším způsobem, jak se každý z nás může udržet v pohybu, je chodit. Ať už jste v létě patřili mezi aktivní sportovce nebo s pohybem chcete začít právě teď, v obou případech je pro vás chůze velmi vhodnou aktivitou – dle vaší fyzické zdatnosti si totiž můžete zvolit, zda si naordinujete podzimní turistiku či pravidelné procházky. Pokud jste se rozhodli, že právě podzim je vhodným obdobím, kdy chcete začít podporovat své zdraví, je dobré začít postupně. Dostatečně se oblečte a zkuste si udělat odpolední procházku z práce místo cesty MHD nebo doma vyzvedněte partnera, děti či vašeho domácího mazlíčka a projděte se spolu. Pokud vám bude přát počasí, využijte posledních možností projížďky na kole či in-line bruslích, pokud naopak venkovní aktivity nebudou možné, vyražte do nejbližšího fitness centra nebo si zacvičte doma.  

 

Jak moc se tedy musím hýbat?


Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se pohybu stačí věnovat pravidelně alespoň 30 minut 5x týdně a bude to mít velký vliv na vaše fyzické i duševní zdraví. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému a má tak pozitivní vliv na srdce a cévy, navíc působí preventivně vůči obezitě, cukrovce 2. typu či řadě nádorových onemocnění a podporuje i váš imunitní systém. Při pohybu se navíc v těle uvolňuje řada látek, jako jsou například myokiny, které podpoří váš metabolismus, a endorfiny, které zodpovídají za dobrou náladu a pocit štěstí. Kromě toho, že jste udělali něco pro své zdraví se tedy po sportování budete cítit mnohem lépe.

 

Jak dále kondici podpořit?


Abyste svůj fyzický i duševní stav posílili jak nejvíce je možné, ruku v ruce s pravidelnou fyzickou aktivitou jde i zdravé stravování a kvalitní spánek. Ujistěte se, že máte dostatečný přísun vitaminů, minerálů, probiotik a prebiotik, jíte pravidelně a chodíte spát a vstáváte ve stejný čas. I těchto pár návyků vám pomůže cítit se nesrovnale lépe a přispěje vašemu zdraví.