Žít zdravěji znamená žít lépe.

OMEGA MASTNÉ KYSELINY

JEJICH NEDOSTATEK SE MŮŽE PROJEVIT I ZLOU NÁLADOU, NESOUSTŘEDĚNOSTÍ, HORŠÍM ZRAKEM ČI SUCHOU KŮŽÍ


ZNÁMKY TOHO, ŽE VAŠE TĚLO MÁ NEDOSTATEK OMEGA MASTNÝCH KYSELIN

Trápí Vás špatná nálada, nesoustředěnost, horší zrak nebo třeba suchá kůže? Pokud jste na některou z položek odpověděli ANO, můžete trpět nedostatkem zdravých tuků, mezi které patří právě nenasycené omega mastné kyseliny. Nyní se pojďme na problematiku podívat trošku blíže.

Nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytnou součástí našeho organismu. Některé z nich si umíme sami syntetizovat, některé z nich je nutné dodávat ve stravě. Velký význam mají ve stavební funkci buněčných membrán, které obalují každou jednu buňku v našem těle. Jejich funkcí je ohraničit její vnitřní obsah a zprostředkovat látkovou výměnu mezi jednotlivými buňkami nebo mezi buňkou a takzvaným mezibuněčným prostorem. Membrána může v závislosti na složení měnit své vlastnosti, například svou rigiditu (tuhost), a tím ovlivňovat fungování organismu. Hlavním stavebním prvkem membrán je dvojitá vrstva takzvaných fosfolipidů, což jsou molekuly složené ze zbytku kyseliny fosforečné (fosfátu), glycerolu a mastných kyselin. Jsou vzájemně poskládané tak, že vypadají jako kulatá „hlavička“, ze které trčí dvě „nožičky“, které představují právě molekuly mastných kyselin.

Mastné kyseliny můžeme rozdělit na nasycené a nenasycené. Jejich rozdíl je v chemické stavbě, která ovlivňuje prostorové uspořádání vazebných úhlů atomů v molekule a tím i jejich funkci. Nasycené mastné kyseliny obsahují pouze jednoduché vazby a vazebné úhly jsou takové, že molekula vypadá jako rovný lineární řetězec. Naopak nenasycené mastné kyseliny obsahují už nějakou násobnou vazbu, která způsobí v řetězci určité zalomení. Toto zalomení je důležité pro funkci membrán, a to tak, že ji dělají „tekutější“, což způsobuje mnohem lepší látkovou výměnu v rámci buněk a tedy i v rámci celého organismu. Mezi nenasycené mastné kyseliny řadíme právě omega mastné kyseliny, a to omega-3 (například kyselina dokosahexaenová), omega-6 (například kyselina linolová) a omega-9 (například kyselina olejová). Omega-9 mastné kyseliny si naše tělo umí vyrobit samo, nicméně pouze za předpokladu, že má dostatek omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které si tělo už vyrobit neumí a musí jej přijmout v potravě, a to navíc ve správném poměru.

Co se tedy stane, pokud máme těchto živin málo?

U omega mastných je prokázáno, že tvoří 25 % suché váhy mozku a tvoří obaly nervových vláken, díky kterým se mohou rychleji přenášet nervové vzruchy. Pokud tedy budeme mít nedostatek mastných kyselin, ovlivní to naše nervové funkce. Trpět pak můžeme poruchami paměti, změnami nálad, psychickými poruchami až depresemi. Mastné kyseliny jsou výborným zdrojem energie, proto dalším příznakem nedostatku může být pocit vyčerpání a zvýšená únava, nebo i pocit hladu. Tuky obecně jsou důležitou součástí kožní bariéry a jejich nedostatek tak může vyústit v to, že kůže bude suchá a svědivá. Obrovský vliv pak mají na funkci našeho kardiovaskulárního systému, čemuž je věnován jeden z předešlých článků.

Důležité mastné kyseliny tělu můžeme dodat pravidelnou konzumací potravin, které jsou na ně bohaté. V první řade by náš jídelníček měl obsahovat přibližně půl kilogramu tučných ryb týdně (což jsou asi dvě porce). Dále bychom měli konzumovat rostlinné oleje, semínka či ořechy. Málokdo z nás však veškeré tyto požadavky dodrží, proto je elegantním řešením doplněk stravy, který právě tyto důležité kyseliny obsahuje. V nabídce Vianutry je to přípravek Vegan Omega 3•6•7•9 obohacený o vitamin E (tokoferol), který je významným antioxidantem a podporuje činnost pohlavních orgánů.