Žít zdravěji znamená žít lépe.

Proč máme po létě horší pleť?


Po létě máme většinou pocit, že naše pokožka více trpí a čím blíže jsme k zimě, tak je méně kvalitní a bez jasu. Jednoduše, větrné a chladnější počasí, které nastupuje po létě, naší pleti vůbec nesvědčí.


Kůže je životně důležitým orgánem


Kůže je zrcadlem našeho zdraví , je to největší a nejviditelnější orgán. Proto si zaslouží pozornost nejen pravidelným čištěním a používáním vhodných kosmetických přípravků, ale potřebuje toho omnoho více. Možno si neuvědomujeme , že:


jde o životně důležitý orgán,

je první obrannou linií proti negativním vlivům zvenku (mikroorganismy, chemie, tepelní změny...),

je senzorickým orgánem (dotyk, teplo, tlak...),

působí jako regulátor tepla v těle (potní žlázy, krevní cévy),

zabraňuje větším ztrátám vody z těla (celistvost povrchu kůže).

Pomůžeme pleti víc krémem anebo vitamíny?


 

Sice by se mohlo zdát, že pleť stačí natírat, ale není to tak. To, co je omnoho důležitější jako správný krém, je podpora pleti zevnitř. Základem pěkné a pružné pleti je proto dostatek vody a vitamínů. 


Nejvíc citlivá na nedostatek vody, vitamínů a minerálů je především horní vrstva kůže (epidermis), která se neustále obnovuje (olupuje). Spodnější vrstva (zamša) je zase citlivější na absenci elastinu a látek potřebných pro tvorbu kolagenu a právě elastinu (vitamín, C, zinek...).


Jaké vitamíny dopřát pleti?


Klíčové pro pěknou pleť jsou vitamíny skupiny B (nejlepší je, když jde o synergii všech členů této skupiny). Jejich uklidňující působení na nervový systém celého těla se projevuje i na pleti.

Zinek v synergii s vitamínem C akceleruje dělení buněk, hojení zápalů a jizev a podporuje pružnost pokožky. 

Vitamíny E a C v spolupráci so zinkem zmírňují zápalové procesy a ekzémy.

Na tvorbu proteinů, které zabezpečují pružnost pokožky (kolagen, elastin), je potřebná i síra. Její příznivé působení se využívá i při různých léčebných procedůrách.  

Vitalizujúcí efekt má na pokožku koenzym Q10 a výtažky mnohých rostlin, zejména korejského ženšena. 

Pravidelné ošetřování pleti zvenčí je žádoucí, avšak zdravá pokožka a pěkná pleť potřebují zejména zdravé vnitřní prostředí našeho organismu. Nemoci, zlé trávení, stresy, nesprávná strava a pitný režim  – to všechno se na pokožce projeví. Rozhodně je žádoucí užívat vhodný výživový doplněk, který podpoří pokožku přímo, ale současně i nepřímo, přes posílení imunity a správného trávení.