Žít zdravěji znamená žít lépe.

V těhotenství zejména vitamíny B, pozor na A, D, E a K


Plánování rodičovství, ale především už samotné těhotenství představuje pro ženský organismus zvýšené nároky na správnou výživu. Je proto dobré vědět, které vitamíny jsou pro těhulky prospěšné a kterým se již dříve vyhnout.

 

První trimestr


Sice stále zdůrazňujeme, že výživové doplňky nejsou náhradou plnohodnotné stravy, období těhotenství je v tomto specifické a určitě jsou pro celkovou kondici budoucí maminky přínosem. Ne vždy se jí totiž podaří přijmout dostatek živin, které jsou pro zdravý vývin plodu klíčové. Je za tím mnoho důvodů. Zejména v prvním trimestru mnohé těhulky  trpí nevolností nebo nechutenstvím, anebo nemají čas a finance na nákup kvalitních surovin. 


Další trimestry


Od 4. měsíce se zvyšují nároky organismu na přísun vitamínů skupiny B, například kyseliny listové. Ta napomáhá procesu dělení a diferenciace buněk, krvetvorbě, jako i růstu zárodečních tkaniv během těhotenství. Listový salát je sice výborným zdrojem kyseliny listové, skladováním se však její obsah rapidně snižuje a tepelným zpracováním úplně ztrácí. Vitamín B6 je zase důležitý pro tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. Všechny vitamíny skupiny B jsou nevyhnutné pro biochemické pochody v těle a jako uvádíme už výše, jejich potřeba stoupá od 4. měsíce těhotenství. Proto je optimální, když je výživový doplněk komplexní a obsahuje všechny uvedené vitamíny, které pracují ve vzájemné synergii, jako i v synergii s ostatními vitamíny a minerály.  


Další specifika


Třeba myslet i na to, že především v prvním trimestru bývá budoucím maminkám často nevolno a tedy je pro ně náročné dát si vitamíny v tabletkové podobě, které zatíží žaludek. Ideálně je proto mít je v tekuté formě, která je lehko vstřebatelná. Těhulka ho jen smíchá  s vodou a takovýmto nápojem si doplní nejen vitamíny, ale i svů pitní režim.


Na které vitamíny si dávat pozor


V první řadě je potřebné, aby těhotné ženy vždy respektovali doporučenou dávku vitamínů uvedenou na obalech. Dlouhodobé užívání především vitamínů A, D, E a K může totiž ohrozit vývoj plodu.