Žít zdravěji znamená žít lépe.

B-KOMPLEX

I JAKO PREVENCE PROTI KLÍŠŤATŮM


S příchodem teplého počasí přichází také zvýšené riziko nákazy nějakým onemocněním, které přenáší klíště (u nás nejčastěji klíště obecné, Ixodes ricinus). Tito roztoči sice začínají být aktivní již s odchodem zimy, nicméně člověk se nejčastěji nakazí v letních měsících, přesněji v období od května do října, kdy nás příjemné teploty lákají trávit více času venku – v lese, parku či na koupališti. Ne každé přisáté klíště však automaticky znamená onemocnění člověka. Klíště je pouhým přenašečem, to znamená, že musí být nejprve samo infikováno (bakterií či virem), a až poté je schopné nemoc přenést na člověka. Mezi nejčastější nemoci, které klíště přenáší patří klíšťová encefalitida, lymeská borrelióza, ehrlichióza či tularémie. Nikdy však nevíme, které klíště je neškodné a které naopak infekční, proto je základem všeho prevence přisátí. Mezi tu patří jednak očkování, řádné krytí oblečením, repelentní přípravky nebo například vhodná strava, a to zejména užívání vitaminů skupiny B.

Jak užívání B-komplexu napomáhá prevenci?

B-komplex představuje skupinu všech vitaminů B, které mají v organismu nespočet funkcí a vzájemně se doplňují. Tato skupina vitaminů je rozpustná ve vodě, což znamená, že je jejich případný přebytek snadné vyloučit močí. Patří sem následující vitaminy:

Thiamin (vitamin B1)

Riboflavin (vitamin B2)

Niacin (vitamin B3)

Kyselina pantotenová (vitamin B5)

Pyridoxin (vitamin B6)

Biotin (vitamin B7)

Kyselina listová (vitamin B9)

Kobalamin (vitamin B12)

Funkcí těchto vitaminů je zajištění normálního stavu nervové soustavy a imunitního systému, snížení únavy a vyčerpání, správná funkce kůže a sliznic (jako je například hojení ran), a v neposlední řadě i správný vývoj plodu či tvorba červených krvinek (při nedostatku vznikají anémie). Tyto vitaminy mají schopnost prostupovat kožními póry a snižovat vlhkost kůže, což se klíšťatům moc nelíbí, navíc mají specifický “zápach”, který klíšťata odpuzuje. Je však nutné zdůraznit, že užívání B-komplexu není 100% ochranou proti přisátí. Jsou více, ale i méně vnímaví jedinci, a výzkum v této oblasti zatím není natolik rozsáhlý. Jsou však prokázány případy, kdy užívání těchto vitaminů v boji proti klíšťatům pomohlo.

Prevence proti klíšťatům by však neměla představovat jediný důvod užívání těchto vitaminů. Jak již bylo zmíněno výše, tyto vitaminy mají nespočet důležitých funkcí pro organismus. Doplnit je můžeme stravou bohatou na luštěniny, ořechy, kvasnice, sýry, vejce a maso, nebo jednoduše užíváním vitaminových doplňků – buď přímo pouze B-komplexu, nebo ještě lépe nějakého multivitaminového přípravku, který B-komplex obsahuje, a navíc má v sobě i ostatní potřebné vitaminy. Z nabídky Vianutry se jedná o přípravky:

 FOR MAN

 FOR WOMAN

 HAPPY KIDS

 BEAUTY CARE

 IMMUNE CARE