Žít zdravěji znamená žít lépe.

BETAGLUKANY

A JEJICH ROLE V PODPOŘE IMUNITY


Betaglukany jsou zástupci komplexních a zcela přírodních sacharidů nacházející se ve stěně buněk bakterií, sinic, hub, kvasinek, mořských řas či obilovin (zejména v ječmenu a ovsi). Mezi jejich nejlepší zdroje patří kvasinka Sacharomyces cerevisie a medicinální houby – shiitake, reishi a hlíva ústřičná. I když se navenek betaglukany tváří jako obyčejná stavební složka buněk, jejich užívání má více než pozitivní vliv na podporu imunity člověka, a nejen to. V těle máme geneticky zakódované rozpoznání těchto struktur. Tím dojde po jejich příjmu k rychlé aktivaci imunitní odpovědi, zejména té vrozené, nespecifické, která prostřednictvím svých buněk začne hledat a ničit škodlivé látky, které se v těle nachází.



Tyto molekuly jsou natolik zajímavé, že existuje velké množství studií potvrzujících pozitivní účinky betaglukanů. Zároveň nebyly objeveny žádné nežádoucí ani toxické účinky. Betaglukany však nemají vliv pouze na imunitní systém, ale benefituje z nich mnoho dalších tělních systémů:

  1. Betaglukany působí antioxidačně a protinádorově. Je to způsobeno tím, že dokáží vychytávat nebezpečné volné radikály, a to onkogenní a nutriční. Částečně tak mohou eliminovat i nesprávné stravovací návyky, nicméně tuto vlastnost nemůžeme brát jako omluvu pro nezdravé stravování.
  2. Betaglukany působí prebioticky. Fungují jako nespecifická rozpustná vláknina, která upravuje mikrobiom střeva. Správný mikrobiom potom zajistí obranu proti mikrobiomu patogennímu a snižuje tak riziko vzniku infekčních onemocnění. Navíc napomáhají obnovit střevní mikrobiom po léčbě antibiotiky.
  3. Betaglukany působí hypocholesterolemicky – snižují jednak celkový, jednak “zlý” LDL cholesterol. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že snižují vstřebávání cholesterolu ze stravy do těla. Tím působí preventivně na vznik kardiovaskulárních onemocnění.
  4. Betaglukany působí hypoglykemizačně – snižují hladinu krevního cukru. Toto zajišťuje prevenci či podporu v léčbě diabetu druhého typu, který je charakteristický tím, že neumí reagovat na inzulin, hormon snižující obsah cukru v krvi.
  5. Betaglukany působí podpůrně při léčbě zánětlivých střevních onemocnění, mezi které se řadí ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Za to částečně zodpovídají jejich prebiotické vlastnosti, částečně pak schopnost regenerovat střevní epitel a tedy sliznici. Kromě střevních zánětů také působí preventivně na vznik rakoviny střeva.
  6. Betaglukany působí příznivě na krvetvorbu. Využívají se tak při vystavení radiaci, léčbě chemoterapií nebo intoxikaci těžkými kovy, což jsou všechno faktory, které mají na krev destruktivní vliv. A vzhledem k tomu, že krev nám proudí ke všem orgánům a buňkám v těle, destruktivní vliv mají tak na celý organismus.
  7. Betaglukany působí blahodárně na kůži. Využijí je lidé trpící atopickým ekzémem, nadměrným svěděním a v případě, že je pokožka poškozená.

Po tomto výčtu benefitů betaglukanů je jasné, že jde o látky tělu velice prospěšné. Jejich výhodou je to, že se jedná o zcela přírodní látky, které organismus nijak nezatěžují. Jejich nejzásadnější účinek v podobě podpory imunitního systému, ale i zbylé další, si můžete sami otestovat. Betaglukany, a to konkrétně z houby reishi, jsou totiž obsaženy v inovovaném přípravku IMMUNE CARE, kde jsou navíc doplněné o další složky podporující imunitní systém, například vitamin C podporující jeho vstřebávání. Úplně nejlepší vstřebávání je potom zajištěno při užívání nalačno.