Žít zdravěji znamená žít lépe.

CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA

ZELENÝ ELIXÍR ZDRAVÍ PRO CELKOVOU OČISTU ORGANISMU


Moderní doba. Dvě slůvka, pod kterými se skrývají mnohá vylepšení usnadňující a urychlující každodenní život. Jak ale asi tušíme, tato urychlení pro svět kolem nás moc prospěšná nejsou. Jen si vybavte kouř z průmyslových komínů a cigaret, výfukové plyny, chemické postřiky a spoustu dalšího. Tím se do našeho ovzduší, vod a půdy dostává řada škodlivin, které dýcháme, konzumujeme a vstřebáváme do těla.

Naše tělo je samozřejmě chytré a má orgány sloužící k detoxifikaci. Jenže i ty mají svou kapacitu a při jejím překročení vznikají patologické stavy, jako jsou různé otravy, nádorová onemocnění či jen prosté zažívací nebo spánkové obtíže. Proto je potřeba tyto procesy podpořit pomocí doplňků stravy. A skvělou volbou je takzvaný zelený elixír zdraví. Nejedná se o nic jiného než o jedinečnou kombinaci jednobuněčné sladkovodní řasy Chlorella vulgaris, spirálovité mnohobuněčné sinice Arthrospira platensis (Spirulina), žijící ve sladkých i slaných vodách, a plodu Malpighia glabra (Acerola) v přípravku CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA. Tato kombinace díky svému složení zajistí jak vzájemné doplnění, tak zesílení pozitivních účinků na naše zdraví. Pojďme se nejprve podívat na jedinečnost kombinace Chlorelly a Spiruliny, dvou řas (pozn. Spirulina je často označována za řasu, ne sinici), obsahujících:

1/ Esenciální aminokyseliny jako stavební kameny bílkovin

V těchto řasách jsou velmi bohatě zastoupeny. Chlorella jich obsahuje v sušině 30–60 %, Spirulina dokonce 50–70 % (pro srovnání maso obsahuje kolem 20 %). Jedná se tak o vhodný zdroj k doplnění plného spektra aminokyselin pro jedince s alternativním způsobem stravování, do budoucna mají i velký potenciál jako alternativní zdroje bílkovin.

2/ Omega-3 mastné kyseliny

Chlorella má celé spektrum zástupkyň omega-3 mastných kyselin, Spirulina disponuje tou nejvýznamnější, esenciální kyselinou alfa-linolenovou. Jejich význam spočívá v ochraně a podpoře kardiovaskulárního systému, například snižováním hladiny cholesterolu a prevencí aterosklerózy.

3/ Beta-karoten a vitamin A

Beta-karoten jako prekurzor vitaminu A je obsažen v Chlorelle, samotný vitamin A potom ve Spirulině. Pozitivně působí na zrak, kůži a sliznice, významná je ale i podpora imunitního systému, krvetvorby a ochrana před volnými radikály.

4/ Vitaminy B-komplexu

Celou škálu obsahuje Chlorella, ve Spirulině dominují vitaminy B2, B3 a B9. Tyto vitaminy jsou nezbytné pro zisk energie, vývoj, krvetvorbu či hojení.

5/ Minerály

Zástupců je tu celá řada, proto zmíním ty nejdůležitější. Draslík jako významný vazodilatátor zlepší krevní průtok a tím se dostane více živin ke tkáním. Fosfor je potřebný zejména pro kosti a zuby, nachází se ale ve všech buňkách v energeticky bohatém fosfátu. Je třeba zmínit, že nadbytek fosforu má při současném nedostatku vápníku na kosti odvápňující efekt. To ale vyřeší Spirulina, která má vápníku velké množství. Fosfor a vápník do kostí pomáhá dostat mangan, který i pozitivně ovlivňuje štítnou žlázu a pohlavní systém, kladně působí i na paměť a únavu. Zinek podpoří pohlavní systém, potřebný je i pro správnou kvalitu vlasů, nehtů a kůže. V neposlední řadě jsou tyto řasy bohatým zdrojem železa, které je zde zastoupeno téměř ve stonásobném množství oproti známému špenátu, a je důležité pro tvorbu červených krvinek a tím přenos kyslíku po těle.

6/ Chlorofyl

Toto zelené barvivo rostlin je strukturně velmi podobné našemu hemoglobinu. Ne nadarmo se mu proto říká krev rostlin. I pro člověka má však mnoho benefitů. Jeho nejbohatším přirozeným zdrojem je právě Chlorella. Vzhledem k jeho podobnosti k hemoglobinu dokáže působit stimulačně na červené krvinky a je možné ho využít i při léčbě anémie. Díky své struktuře na sebe váže těžké kovy a pomáhá je odstraňovat z organismu. Má i několik významných „anti” – je antioxidační, antimutagenní, antigenotoxický, antikancerogenní, antioobezitogenní a antimikrobiální (a to proti bakteriím, virům i plísním). Tyto vlastnosti pak zabezpečují urychlené hojení ran, podporu imunitního systému a protizánětlivé působení, brání překyselení organismu, pohlcuje pachy a podporuje psychickou rovnováhu.

7/ Antimikrobiální látky

Součástí Chlorelly je antibakteriální chlorellin, u spiruliny je to pak antivirový spirulan vápenatý. Spirulina obsahuje i další antimikrobiální látky, které účinně bojují s kvasinkou kandidou. Obě pak obsahují fukoidan a karagenan, látky schopné boje s virem SARS-CoV 2. Chlorella má navíc schopnost postupně zabraňovat jeho množení.


Každá řasa má ale i své jedinečné složky. U Chlorelly je to růstový faktor CGF. Na lidský organismus působí posílením funkce nukleových kyselin (DNA, RNA). Tím hraje roli v syntéze bílkovin, zejména enzymů, a ovlivňuje tak veškeré pochody v těle. Tím zajistí ochranu buněk před stárnutím, zvýší jejich vitalitu i energii. Výraznější pozitivní účinek byl pozorován zejména u nervové tkáně a střevního mikrobiomu. Mikrobiom je navíc podpořen i vysokým obsahem vlákniny, která díky své nestravitelnosti pomáhá střeva detoxikovat a absorbuje do sebe toxiny z potravy. Jedinečnou vlastností Spiruliny je potom zmírňování projevů alergií a snižování metabolických rizikových faktorů.

Tyto dvě řasy doprovází ještě Acerola. Plody tohoto tropického keře připomínajícího třešně patří mezi přirozené zdroje vitaminu C. Mají jej téměř osmdesátkrát více než pomerančový džus. Vitamin C je vynikajícím doplňkem k Chlorelle a Spirulině, například díky jejich vysokému obsahu aminokyselin. Vitamin C totiž z aminokyselin umí poskládat kolagen, a tak dokáže zlepšit stav pleti, kloubů či cév. Dále zvyšuje vstřebávání železa a tak působí pozitivně na krvetvorbu. Plody Aceroly navíc obsahují i další vitaminy a minerály. Jedinečnou schopností je pak zpomalování vstřebávání glukózy a regulace vylučování inzulinu, čímž působí preventivně proti diabetu. Jedinou nevýhodou Aceroly je extrémní rychlost kazivosti – již čtyři hodiny po sběru. Přijímat ji tak můžeme pouze formou doplňků stravy.

Kdybych měla nakonec shrnout nejdůležitější účinky kombinace CHLORELLA SPIRULINA ACEROLA, byly by to účinky antioxidační, detoxifikační, probiotické a prebiotické. Díky svému složení zajistí očištění těla, čímž zvýší jeho vitalitu, energii, celkový dobrý pocit a hlavně zdraví.