Žít zdravěji znamená žít lépe.

VÝZNAM IMUNITY U DĚTÍ A JEJÍ PODPORA

ZLEPŠENÍ IMUNITY U DĚTÍ NENÍ NEDOSÁHNUTELNÝM CÍLEM


Imunita každého člověka se začíná vyvíjet již v prenatálním období a ovlivňuje ji řada faktorů. Když se dítě narodí, je ještě nezralá a proto ho ještě nedokáže úplně ochránit před vnějšími vlivy. Proto jsou malé děti mnohem náchylnější k infekcím. Důležitým obdobím pro zrání imunity je předškolní věk.

Proč je imunita důležitá?

Hlavním úkolem imunitního systému je udržet rovnováhu vnitřního prostředí organismu a tak jej chránit před různými vnějšími škodlivinami (viry, bakterie, plísně, parazity či alergeny) a vnitřními vlivy, jako jsou poškozené a odumřelé buňky ale i buňky napadené viry. Pokud se rovnováha imunitního systému naruší, mohou nastat dvě situace:

  • první z nich je imunodeficience, tedy snížení funkce obranyschopnosti organismu
  • druhou je naopak přehnaná reakce imunitního systému, která vyústí v alergii nebo do autoimunitních onemocnění.

Jak podpořit imunitu dítěte?

V první řadě je třeba si uvědomit, že některé faktory, které mají na imunitu vliv, ovlivnit neumíme (genetické predispozice) a některé umíme ovlivnit jen částečně (faktory prostředí, znečištěné ovzduší, voda). Ale je také třetí oblast a tu ovlivnit víme. Je to celkový styl života dítěte. Jedná se o pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek spánku, přiměřený pohyb, vyváženou stravu a pitný režim.

V této souvislosti je ale důležité si uvědomit, že dítě není malý dospělý! Denní příjem živin je třeba přizpůsobit věku dítěte a jeho potřebám. Potrava není jen zdroj energie, v období růstu je i stavebním materiálem a v případě poškození organismu slouží k obnově tkání.

Děti ve stejném věku nemají ani stejnou energetickou potřebu. Záleží na pohlaví, fyzické aktivitě, teplotě prostředí a genetických vlivech. Podvýživa nemusí být patrná na první pohled. Neznamená to jen, že dítě je hubené a neroste, což může být patrné při porovnávání s jinými dětmi stejného věku. Ve stravě může chybět některá z důležitých složek výživy, což se nemusí projevit vizuálně.

Doplňky stravy – ano či ne?

Jistotou pro rodiče proto může být i pravidelné doplňování denního jídelníčku dětí kvalitními doplňky stravy (v ideálním případě vícesložkovými) a to již v předškolním věku (4 – 5 let). Výhodu mají tekuté přípravky, které se snáze vstřebávají a lze je přidat do vody. Je však třeba, aby měli přírodní a širokospektrální složení, které doplní dětem jejich denní příjem antioxidantů ve stravě.

Takový přípravek nemá (na rozdíl od syntetických doplňků) žádný negativní vliv na zdraví dětí. Právě naopak, pomáhá dítěti využít základní živiny z potravy, podporuje jejich růst a vývoj a posiluje imunitní systém. Je proto důležitý jako součást prevence, ale zároveň je i pomocníkem při rychlejším překonání nemoci a zejména při urychlení rekonvalescence.

K posílení imunity vašich dětí již od předškolního věku vám VIANUTRA nabízí výživový doplněk HAPPY KIDS, antioxidační komplex vyvinutý speciálně pro potřeby dětského organismu, který působí preventivně proti infekcím, urychluje rekonvalescenci, podporuje růst a vývoj dětského organismu a zvyšuje odolnost dětí vůči fyzické a psychické zátěži. Je v tekuté formě, což zajišťuje lepší vstřebávání a děti nemusí polykat tablety ani kapsle. A navíc jim moc chutná!