Žít zdravěji znamená žít lépe.

ŽENŠEN

JEHO ÚČINKY NA CELÝ ORGANISMUS A DOPAD NA ZVÝŠENÍ ENERGIE, VITALITY A FYZICKÉHO VÝKONU


Ženšen je známou léčivou bylinou, která je zastoupena několika různými druhy. Nejznámnějším je ženšen pravý (Panax gingseng), dalšími známými druhy jsou potom ženšen trojlistý (Panax trifolius), pětilistý (Panax quinquefolius), japonský (Panax japonicus) či vietnamský (Panax vietnamicus), nicméně s názvem ženšen se setkáme i u jiných rostlin, jako jsou například andělika čínská, ašvaganda nebo maca řeřicha peruánská a mnohé další. Jednotlivé druhy se liší i vhodností užívání – pro muže je nejlepší čínský ženšen pro zlepšení sexuálních funkcí, pro ženy naopak ženšen sibiřský pro lepší průběh menstruačního cyklu a lepší průběh menopauzy.

Nejvýznamnější svými účinky je ženšen pravý. Působí na celý organismus s důrazem na oběhový systém, centrální nervovou soustavu, soustavu žláz s vnitřní sekrecí a imunitní systém. Pozitivně působí na zvýšení energie, vitality a fyzického výkonu, navíc prohlubuje spánek a zlepšuje tak regeneraci organismu.

Obsahuje široké spektrum aminokyselin a vitamínů, bohatý je i na polysacharidy. Jak již víte z předešlých článků, aminokyseliny naše tělo využije pro tvorbu různých aktuálně potřebných proteinů, ať už půjde o enzymy potřebné pro metabolismus nebo o proteiny stavební, které tvoří všechny buňky v našem těle a mohou tak napomáhat například regeneraci svalů, zvýšení elasticity kůže či podpoře kloubní funkce. Vitaminy pak mají mnoho nezastupitelných funkcí v rámci celého organismu – díky nim mohou enzymy správně fungovat a mohou se tvořit různé významné funkční struktury organismu či energie. Polysacharidy potom budou působit jako další zdroj energie pro tělo, alespoň tedy ty, které naše tělo umí zpracovat. Ty, které zpracovat neumí, potom známe pod pojmem vláknina, která působí pozitivně zejména na naše střeva a podporuje tak zdravé vyprazdňování a působí preventivně proti rakovině. Hlavními účinnými látkami jsou v ženšenu však ginsenosidy, patřící mezi adaptogeny, které jsou zodpovědné za biologické účinky ženšenu.

Ženšen v produktech Vianutry:

- FOR MAN

- FOR WOMAN

- ENERGY BOOST

- BEAUTY CARE

- IMMUNE CARE